Preasfinţitul Episcop Dionisie Gălățeanul, îmbratișează viața monahală din tânără vârstă. La 1 martie, 1985 Dumnezeu îi călăuzesște pașii spre Mănăstirea Slătioara, în vremea când fostul mitropolit Vlasie Mogârzan, îndeplinea funcția de stareț.
Născut în localitatea Salcia, jud. Galați, din părinți bine-credincioși, primește o aleasă educație duhovnicească, devenind vlăstar bun al bisericii, înzestrat cu iubire de Dumnezeu și frică de păcat.
În timpul studiilor medii și gimnaziale, pe lângă activitatea cotidiană, mai practică si cantările psaltice. După integrarea sa în viața monahală de la Slătioara, vreme de doi ani, petrece ca frate de Mănăstire, după care i se dă fesul călugăresc și rasa.
Puțin mai târziu va fi tuns în monahism, de către ÎPS Mitropolit Silvestru, primind numele de monahul Dionisie. Pentru evlavia sa față de Biserică, capacitățile spirituale și îndeplinirea cu supunere a poruncilor mai marilor Mănăstirii, în anul 1991 este hirotonit diacon de către ÎPS Mitropolit Silvestru, în ziua prăznuirii Izvorului Tămăduirii, hramul Mănăstirii Brădățel-Suceava.
Doar patru ani mai târziu i se încredințează sarcina de a întemeia un schit de călugări, în localitatea Chilia Veche din Delta Dunării. Pleacă singur din Mănăstirea Slătioara, încrezator în mila lui Dumnezeu, Care-i va fi alături și de data aceasta.
Din propria mărturisire putem afla că pentru început, drept adăpost, vreme de câteva luni, i-a folosit o casă părăsită, până când cu binecuvântarea lui Dumnezeu și ajutorul localnicilor a pus bazele unei Biserici și a unui bloc de chilii.
În anul 2004, în ziua de Sfântul Pimen cel Mare, este hirotonit preot, pe seama Bisericii cu hramul „Sf. Atanasie al Athonului” din localitatea Chilia Veche, după care urmează acordarea distincției de arhimandrit și hirotesia de duhovnic.
Printre localnicii din Chilia Veche petrece vreme de treisprezece ani, strângând în jurul lui un număr de treisprezece ucenici.
În anul 2007 la apelul Sfântului Sinod al Bisericii nostre, părintele arhimandrit Dionisie este hirotonit episcop cu titlul de Gălățeanul. În prezent reședința episcopală se află la Mănăstirea Sfânta Treime din Galați. Și astăzi povestește cu patos despre primul Paște petrecut în Delta Dunării, când localnicii, neavând preot, scoteau pe iarbă, în zori de zi, pască, cozonac și ouă roșii pentru a cădea peste ele rouă din cer. Și așa, considerau ei, primeau binecuvântare de la Dumnezeu chiar și în lipsa preotului.