Preasfințitul Episcop David Nemțeanul s-a născut la data de 13 noiembrie 1974, în satul Păiseni, comuna Cornu Luncii, județul Suceava, din părinți credincioși,primid la botez numele de Dumitru.
După terminarea studiilor, la vârsta de 18 ani intră ca frate în mănăstirea Slătioara, în ajunul sărbătorii Sfântului Ioan Gură de Aur, pe 12 noiembrie 1992. După jumătate de an de la asumarea vieții monahale, în 1993 la marea sărbătoare a Învierii Domnului primește fesul și rasa călugărească din mâna starețului părintelui arhim. Timotei, pe atunci.
Doi ani mai târziu, în 1995, este hirotesit rasofor, pe data de 20 iunie, în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, primid numele Sfântului cuvios David. După câteva luni, în același an, pe 7 august este hirotonit diacon de către Preasfințitul Episcop Sofronie Suceveanul. După ce slujește lui Dumnezeu această treaptă timp de 5 ani, este hirotonit preot în biserica Mănăstirii Slătioara, în anul 2000. După un an de zile, în 2001, în data de 13 iunie, primește ascultarea de econom al sfintei Mănăstiri Slătioara, ascultare care o îndeplinește cu mult devotament și vrednicie mai bine de 20 de ani.
În anul 2012, la data de 7 mai, este ridicat la rangul de arhimandrit. După ani de zile de ascultare și supunere, în anul 2018, în sfântul și marele post, este rânduit de către IPS Mitropolit Demosten Ioniță duhovnic la Mănăstirea Bradățel din județul Suceava. Tot în același an (2018), primește și ascultarea de a se ocupa personal de ridicarea bisericii din satul natal, biserică ce face parte din ansamblul monahal al Măstirii Păiseni.
În anul 2022,în ziua marii sărbători a Bunei Vestiri a Maicii Domnului, este hirotonit arhiereu la mănăstirea Slătioara pentru eparhia Neamțului, primind titulatura de "Nemțeanul", după ce fostul episcop Demosten Nemțeanul a fost întronizat arhiepiscop și mitropolit al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România. Slujba hirotoniei a fost prezidată de către IPS Arhiepiscop și Mitropolit Demosten, alături de care s-au alăturat aproape toți episcopii Sfântului Sinod și un sobor numeros de preoți, diaconi, psalți și popor bine-credincios.